Očišćeno partizansko Spomen-groblje u Kraljevoj Sutjesci

Partizansko spomen-groblje u Kraljevoj Sutjesci jučer je očišćeno, pokošeno i uređeno, baš kako i dolikuje ovakvom spomen-obilježju koje se uz pomoć Zavoda za planiranje i izgradnju Općine Kakanj održava.

U nekoliko fotografija zabilježili smo i kako su protekli radovi .

Partizansko spomen-groblje podignuto je 1956. godine. Na kamenobetonskoj piramidi piše da je spomenik podigao Opštinski odbor saveza boraca NOR-a, u znak zahvalnosti i priznanja svojim palim drugovima koji su poginuli aprila 1945. godine oslobađajući Kraljevu Sutjesku. U Spomen-kosturnici u Kraljevoj Sutjesci nalaze se ostaci 18 boraca iz Drugog svjetskog rata, većinom neznanih junaka koji su izginuli po okolnim brdima i selima ovog područja. Gotovo sva imena sahranjenih boraca su nepoznata izuzev imena Ive Šaina, zamjenika komandanta bataljona. Oni su došli ovamo iz dalekih krajeva Dalmacije, Korduna i Like sa željom da pomognu. Nisu mislili da će zauvijek napustiti rodni kraj, ali tako je moralo biti. Pali su pokošeni od neprijateljskog zrna. Ostale su iza njih samo uspomene i sjećanje na dane kad su išli, gazeći snijeg i blato, vođeni istom mišlju i idejom za slobodu.
Pored groblja se nalazio spomenik od grubo klesanog kamena na kojem je pisalo: „Ovo partizansko groblje podigao je opštinski odbor Saveza boraca NOR-a uznak zahvalnosti i priznanja svojim palim drugovima koji položiše svoje mlade živote u borbama protiv okupatora i domaćih izdajnika. Kakanj, 27. jula 1956.god.