U zimskom periodu obavezna zaštita vodomjera

Kao i prethodnih tako je i ove godine posljednje očitanje mjerila, za korisnike u prigradskim i seoskim naseljima, za tekuću godinu bilo u oktobru mjesecu tekuće godine.

Tokom zime vrši se akontativni obračun i traje do mjeseca marta naredne godine. Ove sezone vladale su toplije vremenske prilike od uobičajenih, pa želimo podsjetiti ako ste zbog toga propustili zaštiti vodomjere i vodovodnu instalaciju da to učinite što prije.

Vodovodna mreža i sistemi projektovani su na način da je osiguran kontinuirani protok vode, a vodovodne cijevi se polažu na propisanu dubinu unutar tla gdje su temperature više od temperature zraka. Također podsjećamo, u skladu sa Odlukom o vodovodu i kanalizaciji (član 63.), korisnici su dužni u zimskom periodu zaštititi od smrzavanja vodovodno okno, vodomjer i instalacije priključka u vodomjernom oknu (šahtu), te internu vodovodnu instalaciju koju čine svi cjevovodi iza vodomjera.

Zaštita od smrzavanja podrazumijeva  oblaganje vodomjera i kompletne armature u šahtu termo izolacijskim materijalom poput stiropora, staklene vune, stare deke i sl. Poklopac šahta obavezno u potpunosti zatvoriti.

Niske temperature, slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, mogu uzrokovati oštećenje kompletnog vodomjera usljed čega korisnik ostaje bez vode. 

Vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije.

Za vanjske, izložene cijevi, mogu se koristiti materijali kojima se cijevi mogu omotati poput filca, građevinske folije i sl. ili specijalizirani proizvodi za izolaciju cijevi koji se mogu nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem.

U plitkim i nezaštićenim dijelovima ili negrijanim prostorima zgrade voda se ledi.

Ali ovako nastali trošak puno je manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi.

Preporučujemo, korisnicima koji ostanu bez vode, da prvo provjere stanje instalacija u šahtu te pokušaju odvrnuti ventil ( nikako na silu). Ukoliko ventil nije moguće okrenuti najvjerovatnije da je voda u instalacijama u šahtu zaleđena.

Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom šahtu sa spuštenim poklopcem. Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena.

Blagovremeno upozoravamo građane, kao i upravitelje zgrada, da poduzmu potrebne zaštitne mjere kako ne bi došlo do nježeljenih posljedica, koje osim nestanka vode mogu uzrokovati i dodatne finansijske troškove.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije ili niste sigurni kako postupiti sa zaštitom vodomjera i kompletne vodovodne instalacije, preporučujemo da se obratite u Tehničku pripremu, kancelarija br. 2, ili pošaljete upit na e-mail vodokom@bih.net.ba

Savjeti da se izbjegne smrzavanje vodovodnih instalacija:

  • Provjerite jesu li šahtovi dobro zatvoreni
  •  Zaštitite instalacije unutar vodomjernih okna npr.  stiroporom, građevinskom folijom ili staklenom vunom
  • Ispustite vodu iz slavina u dvorištu
  • Interne vodovodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini, a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju, ispraznite ili toplinski izolujte npr. filcom ili građevinskom folijom
  • U vikendicima i ostalim objektima koji se ne koriste redovno ili u kojima niko ne stanuje, te ako odlazite na duži put, zatvorite propusni ventil ispred vodomjera prema objektu i ispustite vodu kako bi se spriječilo smrzavanje vode i time izbjegli troškove zamjene vodomjera i popravke instalacije (u skladu sa Odlukom o vodovodu i kanalizaciji).