Zahvaljujući Općini Kakanj u naredna dva mjeseca bit će zamijenjeni svi nadzemni dijelovi podzemnih kontejnera u gradu

Danas su predstavnici JP „Vodokom“ d.o.o. Kakanj i PDVMP „ELEKTROVAR“ d.o.o. Kakanj  potpisali Ugovor o izvođenju radova na izradi i montaži nadzemnih dijelova sklopa podzemnih kontejnera i metalnih spremnika za otpad.

Ugradnja podzemnih kontejnera na području naše općine  prepoznatljiv je  dio urbane sredine ali i odraz aktivnosti, nastojanja i radova na unapređenju komunalne higijene. 

U tom smislu potpisivanje i realizacija ugovora predstavlja još jedno u nizu ulaganja Općine Kakanj kao i prepoznavanja važnosti neophodnih radova na njihovom funkcionisanju u cilju efikasnijeg korištenja za same građane.

Dosadašnje iskustvo, praksa i korištenje podzemnih kontejnera pokazalo se kao dobro rješenje za odlaganje otpada u urbanom dijelu i prigradskim sredinama. Međutim,  svi podzemni kontejneri u velikoj mjeri su  u proteklom periodu oštećeni.

Ugovorom  će domaća kakanjska firma Elektrovar u roku od dva mjeseca izvršiti zamjenu i montažu dijelova sklopa podzemnih kontejnera i metalnih spremnika za otpad.

Slijedom navedenog  upućujemo apel  svim građanima da pravilno rukuju dijelovima podzemnih kontejnera i adekvatno i odgovorno vrše odlaganje otpada. Poseban apel upućujemo nesavjesnim pojedincima  koji dizanjem poklopaca,  prekopavanjem i razbacivanjem smeća izvan prostora podzemnog kontejnera, te oštećenjima i devastacijom javne imovine, narušavaju komunalnu higijenu u gradu.

 JP „Vodokom“ d.o.o. Kakanj poziva nadležne organe (Policijska stanica, inspekcije) da se aktivno uključe u identifikaciju  neodgovornih  lica koja na nedozvoljen način koriste podzemne kontejnere i čine ogromnu materijalnu štetu, te da se protiv njih poduzmu zakonom predviđene radnje, mjere i sankcije.